Zasady powszechności i równości opodatkowania w praktyce sądów administracyjnych - Wrzesińska-Nowacka, Aleksandra (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
W opracowaniu, na podstawie przykładów z orzecznictwa, omówiono rolę sądów administracyjnych w realizacji zasad powszechności i równości opodatkowania wynikających z art. 84 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Wskazano na ewolucję poglądów dotyczących pojmowania tych zasad, także w kontekście ich sprzeczności z innymi zasadami konstytucyjnymi, takimi jak zasada pewności prawa (art. 2 Konstytucji) i zasada wyłączności ustawy w przepisach regulujących podatki (art. 217 Konstytucji). Autorka zwraca uwagę na podkreślaną i realizowaną w orzecznictwie zasadę bezpośredniego stosowania Konstytucji przez sądy, a także na rysującą się coraz wyraźniej tendencję częstszego przyznawania pierwszeństwa zasadom praworządności, pewności prawa i wyłączności ustawy w przypadku kolizji tych zasad z zasadami powszechności i równości opodatkowania.