Uwagi o znaczeniu użytego w art. 217 Konstytucji RP zwrotu „kategorii podmiotów zwolnionych od podatków” - Nowak, Tomasz (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Przedmiotem opracowania jest wyjaśnienie znaczenia użytego w art. 217 Konstytucji zwrotu „określanie kategorii podmiotów zwolnionych od podatku”. W pierwszej kolejności zwrócono uwagę na jego niejednolite rozumienie w piśmiennictwie oraz orzecznictwie sądowym i trybunalskim. Następnie wskazano na znaczenie umiejscowienia tego zwrotu w strukturze art. 217 Konstytucji, tj. na jego wspólne usytuowanie wraz z „określaniem zasad przyznawania ulg i umorzeń” oraz wyraźne ich przeciwstawienie temu fragmentowi art. 217 Konstytucji, w którym mowa o „określaniu podmiotów, przedmiotów opodatkowania i stawek podatkowych”. Uwypuklono odmienności w sposobie określenia wymagań dla ulg i umorzeń oraz w sposobie określenia wymagań dla kategorii podmiotów zwolnionych od podatków. Poddano analizie posłużenie się pojęciem „kategorii”. Zaakcentowano brak podstaw do odmiennego kształtowania wymagań dla poszczególnych rodzajów nieobligatoryjnych elementów konstrukcji podatku.