Czy polskie indywidualne interpretacje podatkowe są gatunkiem ginącym? - Morawski, Wojciech (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Autor analizuje przyczyny spadku liczby wydawanych w Polsce rulingów podatkowych. Wskazuje, że instytucja rulingów podatkowych przechodziła w ciągu ostatnich kilku lat kryzys. Zastrzec trzeba, że spadek liczby wydawanych rulingów podatkowych po części może świadczyć o racjonalizacji zasad ich wydawania. Aktualnie można być ostrożnym optymistą co do jej przyszłości. Publikacja przygotowana w ramach grantu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki, nr rej. 2016/21/B/HS5/00187 „Akty interpretacyjne w prawie podatkowym – między pomocniczością, elastycznością a dezintegracją systemu prawa podatkowego”.