Czy danina solidarnościowa jest podatkiem? - Mączyński, Dominik (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Opracowanie zostało poświęcone ustaleniu rzeczywistego charakteru daniny solidarnościowej uregulowanej w przepisach ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W tekście zasygnalizowano wątpliwości dotyczące nazwy nowego świadczenia publicznoprawnego oraz jego umiejscowienia w przepisach ustawy podatkowej. Niezbędne było zatem przeanalizowanie relacji zachodzących między pojęciami „danina” i „podatek”. W tekście wykazano, że tzw. danina solidarnościowa jest w istocie formą opodatkowania dochodu osób fizycznych. Uniknięcie przez ustawodawcę zwrotu „podatek” miało na celu w szczególności ograniczenie negatywnych reakcji, które są nieodłącznym elementem towarzyszącym zwiększaniu ciężaru podatkowego. Zabieg ten nie pozostał jednak bez wpływu na jakość legislacji. W zakończeniu opracowania sformułowane zostały uwagi krytyczne dotyczące zastosowanej techniki legislacyjnej i konsekwencji praktycznych, które są jej rezultatem.