Stan nauki prawa podatkowego w okresie Polski Ludowej do lat siedemdziesiątych - Głuchowski, Jan (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Opracowanie jest pionierską próbą ujęcia kwestii stanu nauki prawa podatkowego w okresie Polski Ludowej do lat siedemdziesiątych XX w. Jest też jedynie przyczynkiem, gdyż pełne przedstawienie nauki prawa podatkowego w socjalistycznej Polsce wymaga zbiorowego wysiłku lub indywidualnych wieloletnich badań. Autor uczynił pierwszy krok na tej drodze, z uwagi na fakt, że bezpośrednio po wojnie w Toruniu podjęto badania podatkowe, których efektem były pierwszy skrypt, pierwszy podręcznik i pierwsza monografia z tego zakresu.