Orzecznictwo podatkowe a źródła prawa podatkowego - Fojcik-Mastalska, Eugenia; Mastalski, Ryszard (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Istnieje silny związek pomiędzy źródłami prawa a jego stosowaniem. Orzecznictwo sądowe może być zasadniczym weryfikatorem prawidłowości tworzenia prawa. Podstawowymi warunkami są jednak jego jednolitość oraz odpowiednia strategia orzekania, prowadząca do aktywizmu sądowego.