Pozafiskalny cel zwolnień podatkowych - Borszowski, Paweł (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Wprowadzenie regulacji danego zwolnienia podatkowego wiąże się z realizacją celu pozafiskalnego opodatkowania. Zarówno dla doktryny, jak i praktyki podatkowej istotne staje się poszukiwanie determinantów wprowadzenia tych zwolnień. Chodzi zatem o ustalenie determinantów pozafiskalnego celu zwolnień podatkowych. W opracowaniu autor wskazał dwie grupy determinantów – ustalenie pozafiskalnego celu zwolnień podatkowych, a także samego kształtu zwolnień podatkowych. Jednocześnie w ramach każdej z tych grup można zaproponować bardziej szczegółowe determinanty. Ich zastosowanie służy także dopasowaniu całokształtu konstrukcji podatku do dynamicznie rozwijającej się rzeczywistości społeczno-gospodarczej.