Pozycja ustrojowa Publicznego Obrońcy Praw Człowieka Republiki Czeskiej (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Artykuł omawia instytucję Publicznego Obrońcy Praw Człowieka w Republice Czeskiej. Ombudsman w Republice Czeskiej jest niezależny i samodzielny w wykonywaniu swoich obowiązków. Do gwarancji owej niezależności Pełnomocnika należą m.in.: zakaz pełnienia określonych funkcji czy prowadzenia działalności oraz zasada apolityczności, a także immunitet. Pozycja ustrojowa Publicznego Obrońcy Praw Człowieka Republiki Czeskiej jest uregulowana na poziomie ustawy. Brak odpowiedniej regulacji konstytucyjnej dotyczącej ombudsmana, wprawdzie krytykowany w literaturze czeskiej, nie został uzupełniony mimo ponad dwudziestu lat funkcjonowania instytucji.