Prawo do informacji w kontekście kryzysu humanitarnego na granicy polsko-białoruskiej - Widawska, Edyta; Osowski, Szymon (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Spojrzenie na sytuację kryzysu humanitarnego przez pryzmat prawa do informacji wskazuje trzy płaszczyzny analizy. Pierwszą jest kwestia ograniczania prawa do informacji, a co za tym idzie ograniczania debaty publicznej w Polsce. Drugą, nie mniej istotną, jest problematyka prawa do informacji osób migrujących. Trzecią jest kontekst edukacyjny prawa do informacji. Jest ono bowiem prawem rudymentarnym w tym zakresie, każdy ma prawo do znajomości swoich praw. Sytuacja kryzysu humanitarnego na granicy polsko-białoruskiej pokazuje jak w soczewce wagę tego prawa oraz wielość zależności i koneksji w odniesieniu do innych praw i wolności człowieka. Omawiany stan faktyczny wskazuje nie tylko na naruszenie prawa do informacji, ale też ukazuje, w jaki sposób naruszenie to oddziałuje na ochronę praw i wolności systemowo i jak brak informacji może wpływać na kształtowanie opinii publicznej oraz prawo do życia osób, które przekraczają granicę państwa w miejscach do tego nieprzeznaczonych.