Jak legalnie wyprowadzać psa – dylemat troskliwego opiekuna - Masternak-Kubiak, Małgorzata (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Podjęcie tytułowych rozważań ma na celu ukazanie z jednej strony zakresu swobody regulacyjnej rady gminy w ustalaniu obowiązków osób utrzymujących zwierzęta domowe w celu ochrony przed zagrożeniem lub uciążliwością dla ludzi oraz przed zanieczyszczeniem terenów przeznaczonych do wspólnego użytku, z drugiej zaś strony zwrócenie uwagi na zakres normatywny tej materii w kontekście zasady humanitarnego traktowania zwierząt.