Stosowanie Europejskiej Karty Samorządu Lokalnego w orzecznictwie sądów administracyjnych - Sobański, Piotr (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Sądy administracyjne, rozpoznając zarzuty dotyczące naruszeń poszczególnych postanowień EKSL, równolegle dokonywały kompleksowej oceny charakteru EKSL. W orzecznictwie wskazuje się wyraźnie, że żaden przepis EKSL nie ma charakteru normy samowykonalnej, gdyż EKSL jest zbiorem przepisów o charakterze postulatywnym. Nie mogą one stanowić w sprawach samodzielnej podstawy do wykazania legitymacji skargowej. W tym zakresie orzecznictwo sądów administracyjnych jest jednolite. Istnieje bogate orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego, w którym Trybunał odnosił się do unormowań zawartych w EKSL. Trybunał odwoływał się do EKSL jako źródła wzorców kontroli aktów normatywnych, dotyczących samorządu terytorialnego, nie nadając jednak postanowieniom EKSL znaczenia przesądzającego.