Zarządzanie zasobami ludzkimi w wybranych firmach logistycznych – inspirujące praktyki - Bednarkiewicz, Katarzyna; Warwas, Izabela (The TSL sector facing the challenges of sustainable development - selected aspects, 2022)
Obecnie można zaobserwować szereg zmian w organizacjach i ich otoczeniu. Zarządzanie zasobami ludzkimi pozostaje pod ich wpływem. Zmiany te dotyczą również organizacji w branży logistycznej. Dlatego celem artykułu jest zaprezentowanie wyróżniających się praktyk zarządzania zasobami ludzkimi, które mogą stać się inspiracją. Zatem rozważania skupiają się na praktycznym zarządzaniu zasobami ludzkimi. Metodyka badań zasadza się na systematycznym przeglądzie literatury – artykułów opublikowanych w czasopiśmie zajmującym się w pełni tematyką zarządzania ludźmi w Polsce - Zarządzania Zasobami Ludzkimi (lata 2000-2020). Case study zostały zaktualizowane o bieżące informacje.