NON OMNIS MORIAR. Zmarli geografowie Uniwersytetu Łódzkiego w latach 1945–2023 i miejsca ich pochówku - Kotlicka, Joanna (Koncepcje zajęć terenowych na różnych etapach edukacji geograficznej: Relacje przyroda – człowiek, 2024)
Współczesna społeczność akademicka by kontynuować ciągłość uczelni zobowiązana jest pielęgnować pamięć o wcześniejszych pokoleniach, o ich działalności i dokonaniach, pamiętać o tych którzy tworzyli dorobek uczelni. Na ten dorobek składają się zarówno czyny uczonych, których dokonania sławią uczelnię na świecie jak i trud pracowników wspomagających badania naukowe i dydaktykę, bez których funkcjonowanie uczelni jest niemożliwe. Pamięć o pokoleniach które odeszły ma różne formy, jedną z nich jest odwiedzenie grobów, gdzie pamięć ta wyrażona może być modlitwą, złożeniem kwiatów czy zapaleniem znicza. Dla takiego upamiętniania zmarłych z łódzkiej geograficznej wspólnoty akademickiej wskazano miejsca ich wiecznego spoczynku, podając miejscowość, nazwę i adres cmentarza oraz adres grobu. Opracowanie ułożone jest cmentarzami, dla łódzkich nekropolii zamieszczono ich plany z układem kwater oraz zaznaczono przybliżone miejsce grobu. Życie, czyny i dorobek naukowy każdej z osób przybliżony został w krótkim biogramie. Opracowanie obejmuje pracowników wszystkich grup społeczności akademickiej.