Uwarunkowania przyrodnicze rozwoju Łodzi włókienniczej (Koncepcje zajęć terenowych na różnych etapach edukacji geograficznej: Relacje przyroda – człowiek, 2024)
Celem proponowanych zajęć jest ukazanie znaczenia warunków przyrodniczych Łodzi w rozwoju przemysłu włókienniczego i szybkim rozwoju Łodzi jako miasta. Poznanie tych uwarunkowań odbywa się zarówno poprzez obserwacje bezpośrednie realizowane w terenie jak również przy wykorzystaniu map i tekstów źródłowych. Tematyka zajęć sprzyja kształtowaniu u uczniów umiejętności wnioskowania, analizowania, porównywania i interpretowania materiałów kartograficznych, identyfikowania związków i zależności przestrzennych. Dotyczą one wzajemnych zależności środowiskowych takich jak: ukształtowanie powierzchni Łodzi i układ dolin rzecznych, przebieg działu wodnego I rzędu oraz zasobność terenu w wodę i obecność młynów wodnych. W poszukiwaniu przyrodniczych czynników rozwoju przemysłowego Łodzi pomocne są teksty źródłowe w postaci raportów pisanych przez Rajmunda Rembielińskiego i Stanisława Staszica z objazdów Łodzi i okolic na początku XIX wieku. Eksponowana w tych raportach opinia o obfitości wód powierzchniowych na terenie Łodzi, zostaje wzmocniona mapą interaktywną ukazującą sieć rzek płynących w przeszłości na obszarze Łodzi oraz archiwalne fotografie rzeki Łódki z początku XX wieku. Konfrontacja treści tych wszystkich materiałów źródłowych z bezpośrednią obserwacją w terenie aktualnego stanu wód powierzchniowych, może tworzyć sprzyjającą atmosferę do refleksji i stawiania pytań o przyczyny tak zasadniczych zmian w zasobach wód powierzchniowych w XIX wieku i współcześnie.