Stare Polesie – zmiany krajobrazu miasta - Dzięcioł-Kurczoba, Barbara; Kopeć, Witold (Koncepcje zajęć terenowych na różnych etapach edukacji geograficznej: Relacje przyroda – człowiek, 2024)
Praca ma na celu doświadczenie przez uczestnika spaceru (turystę, studenta, ucznia) zmian krajobrazu w północnej części tzw. Starego Polesia w Łodzi, zdecydowanie rzadziej odwiedzanego zarówno przez mieszkańców jak i turystów. Miejsca zostały dobrane w ten sposób, aby ukazać specyfikę tej części miasta oraz tempo i zakres zmian krajobrazu, które tutaj zaszły i nadal zachodzą. W spacer może wprowadzić film Zbigniewa Górniaka „Stare Polesie” przybliżający, zanikający już klimat i krajobraz, niektórych miejsc tej części miasta. Pierwotny wygląd wybranych miejsc na Starym Polesiu uczestnik spaceru może dostrzec w terenie, odczytać z archiwalnych map, rycin i fotografii albo wyobrazić sobie na podstawie załączonych opisów. Wybrane punkty spaceru – miejsca znaczące – nawiązują do różnych okresów rozwoju Łodzi, łącznie z najnowszymi zmianami. Osoba doświadczająca krajobrazu tej części miasta może wykorzystać podczas spaceru większość zmysłów. Doświadczyć ciszy na Cmentarzu Starym, hałasu samochodów jadących po bruku ulicy Legionów czy dźwięków muzyki dobiegających z Akademii Muzycznej i Teatru Arlekin, obok których przebiega wyznaczona trasa. Jedną z propozycji jest wykorzystanie metody refotografii w celu ukazania zmian pojedynczych obiektów lub miejsc. W pracy wykorzystano również mapy historyczne i ortofotomapy z różnych lat, aby uczestnik spaceru sam mógł określić zakres zmian krajobrazu miasta.