Wokół Pietryny. Umysł i zmysły w doświadczaniu krajobrazu miasta (Koncepcje zajęć terenowych na różnych etapach edukacji geograficznej: Relacje przyroda – człowiek, 2024)
Głównym założeniem proponowanej koncepcji zajęć jest doświadczanie krajobrazu miasta poprzez spacer w określonej części Łodzi. Celem proponowanych zajęć jest tworzenie warunków do łączenia odbioru miejsc z wykorzystaniem zmysłów i zaangażowania umysłowego formie multisensorycznego poznania zorientowanego na odbiór krajobrazu Łodzi i identyfikowanie jego tożsamości. Na doświadczanie krajobrazu miasta składa się głównie obserwowanie, interpretowanie oraz kontemplowanie miejsc. Odbiorowi zmysłowemu towarzyszy również porównywanie, komentowanie, wartościowanie. Jednym z elementów tej koncepcji zajęć jest uwzględnienie teorii tzw. kalotropizmu, to jest naturalnej skłonności człowieka (wrodzonej potrzeby) do odczuwania, poszukiwania, kontemplowania, podążania ku pięknu i jego tworzeniu. W proponowanym spacerze kalotropizm odnosiłby się zarówno do odbioru i doświadczania krajobrazu postrzeganych miejsc, jak również tworzenia w wyobraźni nowych wizji wybranych miejsc − „ozdabiania tych miejsc wyobraźnią”. Proponowany spacer zawiera niektóre elementy tzw. flanerowania, włóczenia się, specyficznego rodzaju spacerowania po mieście. W zaplanowanej koncepcji zajęć określone zostały zasady doświadczania krajobrazu miasta w odbiorze zmysłowym, refleksji i interpretacji zawartych m.in. w słowach–kluczach. Zaproponowana została w niej trasa spaceru, treść karty obserwacji do wpisania słów-kluczy odnoszących się do wyników obserwacji. W materiałach pomocniczych do zajęć terenowych zamieszczono najważniejsze informacje i źródła dotyczące miejsc, obiektów na zaproponowanej trasie. Materiały te wspierać mają samodzielną obserwację krajobrazu Łodzi, rozpoznawanie jego genius loci, wsłuchanie się w krajobraz dźwiękowy miasta, identyfikowanie miejsc o znamionach piękna, zrewitalizowanych, ale też miejsc zdegradowanych, nie-miejsc, tzw. miejsc straconych, brzydkich.