Zarządzanie organizacjami pozarządowymi na tle organizacji innych sektorów - Reichel, Janusz (Zarządzanie rozwojem współczesnych miast, 2019)
Obywatele uczestniczą w życiu społeczeństwa w organizacjach zwanych organizacjami pozarządowymi lub potocznie endżiosami (NGOs – z ang. non-governmental organisations). Istnieją także inne określenia tego typu organizacji, np.: „organizacje trzeciego sektora”, „organizacje non profit”, „organizacje dobrowolne”, „organizacje ochotnicze” („oparte na wolontariacie”), „organizacje niezależne” czy też „organizacje obywatelskie” lub „społeczne”. Każde z tych określeń uwypukla inną cechę charakterystyczną tych podmiotów.