Interes publiczny i przestrzeń – kilka uwag - Kowalewski, Adam (Zarządzanie rozwojem współczesnych miast, 2019)
Udzielenie odpowiedzi na pytanie, czym jest interes publiczny, jest niezmiernie trudne, dotyczy bowiem niezwykle szerokiego pojęcia, zdaniem niektórych autorytetów naukowych – niedookreślonego. Mamy również do czynienia z szeregiem pojęć o treści i znaczeniu zbliżonym do pojęcia interesu publicznego, takich jak interes społeczny, dobro społeczne [NIK, 2018], wybór społeczny (public choice), dobro wspólne i cele społeczne [Siemiński, 2014]. Dlatego konieczne jest przyjęcie na wstępie kilku przedmiotowych oraz metodologicznych ograniczeń.