Kapitał terytorialny – źródło przewagi konkurencyjnej - Nowakowska, Aleksandra (Zarządzanie rozwojem współczesnych miast, 2019)
Celem artykułu jest teoretyczna analiza pojęcia „kapitał terytorialny”. Wychodząc z założeń i twierdzeń terytorialnego paradygmatu rozwoju, artykuł opisuje różnorodne ujęcia kapitału terytorialnego, by na tak określonej podbudowie dokonać usystematyzowania tego pojęcia. W rozważaniach uwaga skupiona została na cechach i elementach kapitału terytorialnego budujących przewagę konkurencyjną podmiotów gospodarczych. Zastosowana metoda badawcza to krytyczna analiza literatury przedmiotu uzupełniona o analizę raportów i ekspertyz opracowywanych przez OECD i Komisję Europejską.