Przekształcenia wybranych elementów systemu regionalnego Polski - Gaczek, Wanda M. (Zarządzanie rozwojem współczesnych miast, 2019)
Celem opracowania jest poszukiwanie odpowiedzi na kilka pytań. Czy cechy zidentyfikowanego przez R. Domańskiego [2011] kodu rozwojowego systemu regionalnego Polski są trwałe, czy raczej stopniowo zmieniają się w wyniku pojawiających się zewnętrznych szoków technologicznych bądź politycznych? Czy regiony z metropoliami wykazują symptomy łatwiejszego przystosowywania się do pojawiających się zewnętrznych wyzwań? Które regiony w Polsce zwiększyły swój potencjał gospodarczy i demograficzny, a które w ciągu ostatnich kilkunastu lat go straciły? Jak zmieniała się dynamika ich wzrostu gospodarczego, jak różnice te można wytłumaczyć, oraz czy pojawiają się fazy cykli koniunkturalnych w rozwoju regionów?