Nowa urbanizacja miast i aglomeracji miejskich o przemysłowej proweniencji - Klasik, Andrzej; Kuźnik, Florian (Zarządzanie rozwojem współczesnych miast, 2019)
Celem opracowania jest pokazanie nowej urbanizacji miast i aglomeracji miejskich jako procesu twórczo rozwijającego nowe koncepty miast, specyficzne dla wieku globalizacji, technologii cyfrowych i kreatywności. Podstawą analizy tych konceptów są dla autorów: łańcuch procesowo-behawioralny oraz mechanizmy ekonomiczne wspierające nową urbanizację, które uruchomiły się w Polsce na początku lat 90. XX wieku. W szczególnie intensywnej postaci można je obserwować w regionach miejskich o przemysłowej proweniencji.