The vicissitudes of Polish–Czech cinematic co-operation in the interwar period - Łyko, Iwona (Polish–Czech and Polish–Slovak Cinematic Contact, 2018)
Przedmiotem artykułu są polsko-czeskie relacje w obrębie kinematografii w wymiarze historycznym. Na podstawie materiałów źródłowych (prasy filmowej i dokumentów archiwalnych) odtworzona zostaje instytucjonalna mapa polsko-czeskich spotkań filmowych przed II wojną światową. W tekście zostały poruszone zagadnienia recepcji filmowej, dystrybucji oraz polsko-czeskich projektów filmowych. Badaczka, kreśląc ramy współpracy sąsiednich krajów, rozpoznaje okresy ich zbliżenia (1928–1934) oraz rozbieżności (1935–1938). Artykuł, będąc próbą konceptualizacji tematu, stanowi przyczynek do kolejnych, bardziej szczegółowych badań.